Yerli Turistlerin Seyahat Harcamaları Yüzde 82,5 Arttı

Yerli Turistlerin Geçen Yıl Yaptığı Seyahat Harcamaları Büyük Oranda Arttı

Geçen yıl yerli turistlerin seyahat harcamaları bir önceki yıla göre yüzde 82,5 artarak 419 milyar 300 milyon 959 bin liraya ulaştı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamada, 2024’ün dördüncü çeyreğine ilişkin “hane halkı yurt içi turizm” verileri paylaşıldı.

Yurt içindeki seyahatlerde yapılan toplam harcamalar 2024’te büyük bir artış gösterdi. Bu dönemde toplam seyahat harcamaları 419 milyar 300 milyon 959 bin lira olarak kaydedildi. Kişisel harcamaların bu miktarın yüzde 88,1’ini oluşturduğu belirtildi. Paket tur harcamalarının ise yüzde 11,9’u karşıladığı açıklandı. Ortalama seyahat başına harcama tutarı 6 bin 274 lira olarak gerçekleşti.

Harcamaların türlerine bakıldığında en büyük payı yüzde 33,8 ile yeme ve içme harcamaları aldı. Ulaştırma harcamaları yüzde 27,7’lik payla ikinci sırada yer alırken, konaklama harcamaları yüzde 12,1’lik payla üçüncü oldu.

Geçen yıla göre harcama türlerinde ciddi artışlar yaşandı. Yeme ve içme harcamalarında yüzde 61,4, ulaştırma harcamalarında yüzde 33,6 ve konaklama harcamalarında yüzde 50,3 artış kaydedildi.

Seyahatlerin amacına bakıldığında en çok tercih edilen seyahat türü yüzde 63,1 ile yakınları ziyaret amaçlı seyahatler oldu. Bu tür seyahatleri yüzde 25,6 ile gezi, eğlence, tatil ve yüzde 6,5 ile sağlık amaçlı seyahatler takip etti.

Yıllık olarak yakınları ziyaret seyahatleri yüzde 57,2’lik oranla ilk sırayı alırken, gezi, eğlence, tatil seyahatleri yüzde 35,3 ve sağlık amaçlı seyahatler yüzde 3,7 ile sıralandı.

Konaklama türleri arasında en çok tercih edilen “arkadaş veya akraba evinde” kalmak oldu. Ardından sırasıyla “kendi ev” ve otel konaklamaları geldi. Yıllık bazda bakıldığında da benzer bir trendin devam ettiği görüldü.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: AA / Serhat Tutak – Ekonomi

Related Posts

Millette dayanacak güç bırakmadılar

Yeniçağ Gazetesi’nin bugünkü manşeti… Akaryakıta gelen Cumhuriyet tarihinin en büyük zammı vatandaşı isyan ettirdi. Benzincilerde, “Bizi perişan ettiler”, “Bıktık artık”, “Hep fatura vatandaşa”, “Çektiğimiz yeter artık” tepkileri yükseldi …

Kent Lokantalarında fiyat değişti!

İBB Meclisi’nde kabul edilen revize ücret tarifesiyle sosyal hizmetlerde artışlar yapıldı. Kent Lokantası menüsü 40 TL’den 70 TL’ye çıkarken, belediye kreşlerinde aylık ücret 5 bin TL oldu. İBB Mali Hizmetler Dairesi Başkanlığı Gelirler Şube …

AB’den AliExpress’e uyarı: Ağır yaptırımlar uygulanabilir

Avrupa Birliği, Çin merkezli AliExpress’in yasa dışı ürünlerin yayılmasını engellemediği gerekçesiyle Dijital Hizmetler Yasası’nı ihlal ettiğini açıkladı. AB Komisyonu, platformun kullanıcı güvenliğini tehdit eden içerikleri kontrol etmekte yetersiz kaldığını vurgularken, ihlallerin doğrulanması halinde AliExpress’e ağır yaptırımlar uygulanabileceği uyarısında bulundu.

Hisseli tapular için yeni kurallar: Miras paylaşımı artık daha esnek

Miras paylaşımında yapılan değişiklikler uygulanmaya başlandı. Yeni düzenlemelerle miras paylaşımı daha kolay ve hızlı hale gelirken, aile içi anlaşmazlıkların da önüne geçilmesi hedefleniyor. İşte miras paylaşımında bilmeniz gerekenler…

Gümüş fiyatları fırladı: 13 yılın zirvesinde!

Gümüşün ons fiyatı uluslararası piyasalarda 37,2 dolara ulaşarak 2012’den bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Değerli metallerdeki küresel artış trendi, gümüşe olan talebi de yükseltti.

Gözler Fed’in vereceği faiz kararında

Küresel ölçekte jeopolitik gerilimler devam ederken, gözler bir yandan da 18 Haziran’da açıklanacak olan Fed’in faiz kararına çevrilmiş durumda.