Yerli Turistlerin Seyahat Harcamaları Yüzde 82,5 Arttı

Yerli Turistlerin Geçen Yıl Yaptığı Seyahat Harcamaları Büyük Oranda Arttı

Geçen yıl yerli turistlerin seyahat harcamaları bir önceki yıla göre yüzde 82,5 artarak 419 milyar 300 milyon 959 bin liraya ulaştı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamada, 2024’ün dördüncü çeyreğine ilişkin “hane halkı yurt içi turizm” verileri paylaşıldı.

Yurt içindeki seyahatlerde yapılan toplam harcamalar 2024’te büyük bir artış gösterdi. Bu dönemde toplam seyahat harcamaları 419 milyar 300 milyon 959 bin lira olarak kaydedildi. Kişisel harcamaların bu miktarın yüzde 88,1’ini oluşturduğu belirtildi. Paket tur harcamalarının ise yüzde 11,9’u karşıladığı açıklandı. Ortalama seyahat başına harcama tutarı 6 bin 274 lira olarak gerçekleşti.

Harcamaların türlerine bakıldığında en büyük payı yüzde 33,8 ile yeme ve içme harcamaları aldı. Ulaştırma harcamaları yüzde 27,7’lik payla ikinci sırada yer alırken, konaklama harcamaları yüzde 12,1’lik payla üçüncü oldu.

Geçen yıla göre harcama türlerinde ciddi artışlar yaşandı. Yeme ve içme harcamalarında yüzde 61,4, ulaştırma harcamalarında yüzde 33,6 ve konaklama harcamalarında yüzde 50,3 artış kaydedildi.

Seyahatlerin amacına bakıldığında en çok tercih edilen seyahat türü yüzde 63,1 ile yakınları ziyaret amaçlı seyahatler oldu. Bu tür seyahatleri yüzde 25,6 ile gezi, eğlence, tatil ve yüzde 6,5 ile sağlık amaçlı seyahatler takip etti.

Yıllık olarak yakınları ziyaret seyahatleri yüzde 57,2’lik oranla ilk sırayı alırken, gezi, eğlence, tatil seyahatleri yüzde 35,3 ve sağlık amaçlı seyahatler yüzde 3,7 ile sıralandı.

Konaklama türleri arasında en çok tercih edilen “arkadaş veya akraba evinde” kalmak oldu. Ardından sırasıyla “kendi ev” ve otel konaklamaları geldi. Yıllık bazda bakıldığında da benzer bir trendin devam ettiği görüldü.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: AA / Serhat Tutak – Ekonomi

Related Posts

TEMU’nun temsilcileri Ticaret Bakanlığına çağrıldı

Çin Halk Cumhuriyeti merkezli e-ticaret platformu TEMU’nun yetkilileri, “Uzaktan İletişim Araçları Yoluyla Piyasaya Arz Edilen Ürünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği” kapsamındaki yükümlülükleri hatırlatılmak üzere Ticaret Bakanlığı’nda toplantıya çağrıldı.

İSO Başkanı Bahçıvan’dan ekonomi yönetimine net mesaj: Sanayicinin gücü tükendi!

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, yüksek faizler ve daralan taleple birlikte sanayi sektörünün alarm verdiğini söyledi. “Sanayicinin artık takati kalmadı” diyen Bahçıvan, ekonomi yönetimini uyararak, belirsizliğin sanayi üzerinde yeni bir stres yelpazesi yarattığını vurguladı.

ABD yaptırımlarının kalkmasının ardından ilk anlaşma: Suriye ve DP World arasında Tartus Limanı için 800 milyon dolarlık imza

ABD yaptırımlarının kalkmasının ardından ilk anlaşma: Suriye ve DP World arasında Tartus Limanı için 800 milyon dolarlık imza

Chery ve BYD’den sonra bir Çinli daha Türkiye’de fabrika kuruyor: Eskişehir’e kurulacak

BYD ve Chery’nin ardından Çinli otomobil markası SWM Motors da Türkiye’de üretime başlıyor. Eskişehir’de kurulacak fabrika, Türkiye’nin otomotiv sektöründeki önemini artıracak.

Altın alacaklar dikkat! Barkod geliyor

Düğün sezonun yaklaşmasıyla birlikte kuyumcularda hareketlilik hız kazandı. Kuyucumlar sahte altın konusunda uyarılarda bulunurken, Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Timuçin Sönmez, “Oda olarak barkod sistemiyle ilgili bir çalışma …

SGK uzmanından kritik uyarı: Her ay 7 bin lira kaybedeceksiniz!

SGK Uzmanı İsa Karakaş, işçilerin 2025 yılı itibarıyla kıdem tazminatı tavanındaki artışı yakından takip etmeleri gerektiğini belirtti. Karakaş, bu değişikliğin özellikle yüksek maaşlı işçiler için önemli bir fark yaratacağını vurguladı.