Uzmanı uyardı: Aşırı terlemeye bağlı sıvı kaybı, kalp krizine yol açıyor

Yaz aylarının geldiği şu dönemde ülkemizde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği gözlemleniyor. Bu yüksek sıcaklıkların, kalp hastalarının yanı sıra böbrek yetmezliği, solunum rahatsızlığı ve obezite gibi kronik hastalıklara sahip bireyler için ciddi sağlık riskleri oluşturduğu belirtiliyor.

Artan sıcaklıklarla birlikte vücutta terlemeyle meydana gelen aşırı sıvı kaybının kalp krizine neden olabileceğini vurgulayan Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. İstemihan Tengiz, “Sıcak hava, sağlıklı bireylerde bile bazı mekanizmalarla sağlığı olumsuz etkileyebilir. Terleme sonucu oluşan sıvı kaybı, vücuttaki elektrolit dengesizliklerine neden olabilir. Bu durum, kanın yoğunlaşmasına ve dolayısıyla pıhtılaşmaya yol açabilir. Özellikle hipertansiyon veya kalp yetmezliği olan bireylerde, kullandıkları idrar söktürücü ilaçlar durumu daha da kötüleştirebilir. Bu nedenle hem sağlıklı bireylerde hem de kronik hastalıklara sahip bireylerde aşırı sıcaklara maruz kalmamak çok önemlidir. En yüksek sıcaklıkların yaşandığı 11.00-16.00 saatleri arasında güneşten uzak durarak ve yeterince sıvı tüketerek sağlığımızı korumalıyız” şeklinde konuştu.

GENÇ YAŞ GRUBU DA DİKKATLİ OLMALI

Son yıllarda genç yaş grubunda kalp ve damar hastalıklarının arttığına dikkat çeken Tengiz, “Covid enfeksiyonu ve bazı durumlarda aşılar, pıhtılaşma eğilimini artırabilir. Ancak asıl problem, sağlıksız yaşam tarzlarının yaygınlaşmasıdır. Hareketsizlik, obezite, yüksek kolesterol içeren beslenme, sigara kullanımı bu riskleri artırır. Özellikle yaz aylarında gençlerin plajlarda ya da sıcak ortamlarda aşırı alkol ve enerji içecekleri tüketmesi, sıvı kaybını hızlandırarak kalp sağlığı açısından ciddi tehlikeler yaratabilir. Genç yaşlardan itibaren sağlıklı, dengeli ve kolesterolden fakir bir diyet, sigara içmeme alışkanlığı ve düzenli egzersiz yapma alışkanlığı kazandırılmalıdır” dedi.

ASPİRİN KRİTİK BİR ROL OYNAYABİLİR

Kalıtsal kalp hastalıklarına sahip genç bireylerde stres, sıvı kaybı ve aşırı fiziksel aktivitenin kalp krizine yol açabileceğini belirten Tengiz, “Özellikle spor yapacaksa, sıcak olmayan saatlerde ve yeterince sıvı alarak yapılması önemlidir. Kalp krizi belirtileri arasında göğüste baskı, ağrı ve soğuk terleme bulunabilir. Böyle bir durumda hastanın rahat bir pozisyona alınması ve eğer mümkünse 300 mg aspirini çiğnetmesi kanın akışkanlığının artırılmasına yardımcı olabilir. Ancak en önemli adım, hiç zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna ulaşmaktır” şeklinde konuştu.

Related Posts

Nörobilim uzmanı uyardı: Sabah uyanır uyanmaz yaptığınız bu hata tüm gününüzü sabote ediyor

Milyonlarca kişinin güne başlarken yaptığı sıradan bir alışkanlığın, beynin en verimli saatlerini sabote ettiği ortaya çıktı.

Uzmanı uyardı: Kuru göz hastalığında steroid kullanımına dikkat

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Uğur Tunç, kuru göz hastalığında, sorunun nedenine göre kişiye özel tedavinin şart olduğunu belirtti.

Uyurken ortaya çıkan 2 belirti löseminin ilk sinyali olabilir!

Uykuda yaşanan bazı belirtiler, yalnızca bir yorgunluk ya da geçici rahatsızlık olarak görülse de, bazen ciddi hastalıkların ilk uyarısı olabilir. Uzmanlara göre özellikle yoğun gece terlemesi ve gece ortaya çıkan kemik ağrıları, löseminin erken evredeki sessiz sinyalleri arasında yer alıyor.

Hücreyi temizle, gençliği kazan: Yeni nesil senolitikler

Bilim insanları yaşlı hücreleri ortadan kaldıran “senolitik” moleküllerle yaşlanma sürecini yavaşlatmayı hedefliyor. Amaç daha uzun değil, daha sağlıklı bir ömür. Farelerde işe yaradı, şimdi insanlar üzerinde deneniyor. Kalp hastalıkları, alzheimer ve osteoporoz gibi yaşlılık hastalıklarına karşı yeni bir umut doğdu: Senolitikler…

Sağlık Bakanlığı’nın yeni düzenlemesi “tetkik kısıtlaması” getirdi: TTB’den “Hekim bağımsızlığına darbe!” tepkisi geldi!

“Hangi branştan olursa olsun bütünlüklü bir değerlendirme yapmak her hekimin hem görevi hem sorumluluğudur”

Çocuklar sözlerden çok davranışlara inanıyor! ‘İdeal baba’ nasıl olmalı?

Babasıyla sağlıklı bir bağ kuran çocukların, özgüveni yüksek, duygularını yönetebilen ve sosyal ilişkilerde başarılı bireyler olarak geliştiklerini vurgulayan Çocuk-Ergen Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, baba figürünün çocuğun hayatındaki yeri ve önemi hakkında bilgi verdi.