Milyarder girişimci Bill Gates servetini neye harcıyor?

Microsoft’un kurucu ortağı Bill Gates’in (68) tahmini 153 milyar dolar değerinde bir serveti var. Gates, bir gün servetinin neredeyse hepsini bir hayır kurumuna bağışlayacağını söyledi. Ancak şimdilik araba koleksiyonundan geniş emlak portföyüne kadar bazı lükslerinin tadını çıkarıyor.

Bill Gates dünyanın en zengin beşinci kişisi olabilir ancak sonsuza kadar bu şekilde kalmayı planlamıyor. Milyarder, 2022’de “dünyanın en zengin insanları listesinden aşağıya ineceğini ve sonunda listeden çıkacağını”, çünkü parasının “neredeyse” tamamını hayır kurumuna vermeyi planladığını söyledi.

Bloomberg’in Milyarderler Endeksi’ne göre Gates’in 153 milyar dolarlık serveti, merkez milyarder statüsüne ulaşan az sayıdaki imparatordan biri.

Gates yıllar içinde bazı cömert satın alımlar yaptı: Washington’da 183,5 milyon dolar değerinde bir mülkü, özel bir uçağı ve lüks bir araba koleksiyonu var. Ancak bunlar onun muazzam servetinin yalnızca bir kısmını oluşturuyor ve milyarder girişimcinin parasını etrafa saçtığı düşünülmüyor.

İşte Gates’in servetini nasıl harcadığına dair detaylar…

ÖZEL UÇAK GÖNLÜNÜ ÇELMİŞ

Gates, çeşitli hisse senetlerine ve varlıklara yatırım yaptı ve diğer 20 kişiyle birlikte Breakthrough Energy adında 1 milyar dolarlık bir yatırım fonu kurdu.

Muazzam servetine rağmen daha önce Ellen DeGeneres’e 31 yaşında milyarder olduğunda (o zamanlar tarihin en genç milyarderiydi) harcama çılgınlığına girmediğini söylemişti.

Ama zamanla kendini özel bir uçak gibi lükslere kaptırdığını söyledi. Gates’in, 19 kişiye kadar oturma kapasiteli Bombardier BD-700 Global Express’e sahip olduğu bildirildi.

Gates ayrıca Medina, Washington’daki Xanadu 2.0 mülküne de çok para harcadı. Bildirildiğine göre inşa edilmesi yedi yıl ve 63 milyon dolar aldı.

Gates, 1988 ile 2009 yılları arasında yaklaşık 34 milyon dolara satın alınan, yaklaşık 10,5 dönümlük en az 12 parsel araziye sahip. Toplamda, malikane ve parsellerin toplam tahmini değeri kabaca 183,5 milyon dolar.

2023 yılında Gates’in Medine mülklerindeki emlak vergilerinin toplamı 1,3 milyon dolara ulaştı.

Gates’in Karayipler’deki St. Lucia’dan evini çevreleyen kıyıya kum ithal etmek için para ödediği bildiriliyor.

Ayrıca Gates’in 1994 yılında açık artırmada 30 milyon dolara satın aldığı 16. yüzyıldan kalma Leonardo da Vinci el yazmasına ev sahipliği yapan 2.100 metrekarelik bir kütüphane de var.

Gate’in evinin duvarlarında farklı tablo veya fotoğrafları gösterebilen bazı ekranların bulunduğu bildirildi. Ancak duvarda gerçek tablolar da var; Winslow Homer’ın 1988’de 36 milyon dolara satın aldığı Gates tablosu gibi.

TUTKULU BİR LÜKS ARABA KOLEKSİYONCUSU 

DeGeneres’e, Microsoft’u kurduktan sonra yaptığı ilk büyük harcamanın Porsche 911 süper otomobili olduğunu söyledi. Arabayı 1979’da satın aldı. Daha sonra sattı ve açık artırmada 80.000 dolara satıldı.

Ancak bu Gates’in son Porsche’si değildi; aynı zamanda araba koleksiyonuna bir Porsche 959 da ekledi.

Gates’in Washington’daki evinin dışında Wellington, Florida’da da 20 dönümlük bir arazisi var. Mülkte biri 6.668 metrekare, diğeri 5.716 metrekare olmak üzere en az iki konak bulunuyor. Mülkleri üç yıl içinde yaklaşık 35 milyon dolara satın aldı.

Kızı Jennifer Gates Nassar başarılı bir binicilik tutkunu ve bu mülkü onun tutkusunu desteklemek için satın aldı. Binicilik tesislerinin ana üssü olarak hizmet veriyor ve bölge diğer birçok zengin binici için de popüler bir nokta.

Gates, California’da 18 milyon dolara satın aldığı 228 dönümlük Rancho Paseana’nın da sahibi. Onu satın aldığında mülkte bir yarış pisti, zeytin bahçesi ve beş ahır bulunuyordu.

The Land Report’a göre Gates, çoğu tarım arazisi olan 250.000 dönümden fazla alanıyla ülkedeki en büyük özel arazi sahiplerinden biri.

LÜKS TATİLLERE DE ÇIKIYOR

Gates, 2019’da Microsoft’ta geçirdiği zamanın çoğunda hafta sonları veya tatillere çıkmaya “inanmadığını” söylese de, bazı lüks gezilere çıktı.

2014 yılında, haftada 5 milyon dolara kiraladığı 439 metrelik süper yat Serene’de ailesine bir Akdeniz tatili yaşattı. Ayrıca Avustralya, Hırvatistan, Belize ve Brezilya’daki Amazon’a da seyahat etti.

Daha önce tenis oynamayı ve kayak yapmayı sevdiğini söylemişti. Ayrıca tenis maçlarını izlerken de görüldü.

HAYIRSEVERLİĞİYLE TANINIYOR

Gates, yaptığı bağışla, 2003 yılında, başlangıçta sıtma ilaçlarının ve hidrokarbon bazlı biyoyakıtın öncülerini üreten, aynı zamanda bu teknolojiyi koku, cilt bakımı ve tatlandırıcılar gibi şeyler için kullanan sentetik bir biyoloji şirketi olan Amyris’in kurulmasını sağladı. 

Gates, Kasım 2017’de Alzheimer araştırmalarına 50 milyon dolar yatırım yaptı. Bu çabalarına 2018’de bir grup yatırımcıyla birlikte Alzheimer’ı daha erken teşhis etmek için bir “girişim hayırseverliği” fonu olan Diagnostics Accelerator’a 30 milyon dolar yatırım yaparak devam etti.

Gates, The Chronicle of Philanthropy tarafından sıklıkla ABD’deki en cömert hayırseverler arasında gösteriliyor.

Gates ve eski eşi, sıtmayı yenmek için yaklaşık 2 milyar dolar bağışta bulundu, Ebola ile savaşmak için 50 milyon dolardan fazla bağışta bulundu ve düşük maliyetli bir çocuk felci aşısı geliştirmek için çalışan bir Japon ilaç şirketine 38 milyon dolar bağışta bulundu.

Pandemi sırasında vakıfları, dünyanın en fakir ülkelerine aşı dağıtılması için 5 yıllık 1,6 milyar dolarlık bir taahhüt duyurdu.

Gates Vakfı ayrıca 1,6 milyar dolarlık girişimi Gates Millennium Scholars Programı aracılığıyla eğitime de bağış yapıyor.

MİRASI ÇOK AZ OLACAK

Servetinin geleceği söz konusu olduğunda Gates, her bir çocuğuna net servetinin çok küçük bir kısmı olan 10 milyon dolar bırakacağını söyledi.

Temmuz 2022’de, neredeyse tüm servetini kendisine ve French Gates’in organizasyonuna vermeyi planladığını yineledi ve sonunda dünyanın en zengin figürleri listesinden düşeceğini belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir