Gayrimenkul Sertifikasında Yeni Dönem Başlıyor
Geçtiğimiz yılın sonunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) gayrimenkul sertifikası konusunda çalışmalar yürüttüğü bilgisiyle yazdığım makale oldukça heyecan vericiydi. SPK, İstanbul’da 39 ilçe belediye başkanı ve diğer Anadolu illerindeki belediyelerle görüşmeler yapmış, birçok belediyenin olumlu yaklaşım sergilediğini aktarmıştım. Bu sürecin sona erme noktasına geldiğini ilk kez benim yazımdan öğreneceksiniz.
Evet…
Yeni bilgilere göre, ilk ihraç anlaşması gerçekleştirildi ve Mart ayında 5 bin konutluk bir proje için gayrimenkul sertifikası ihracı planlanıyor. Daha sonra diğer şirketlerin projeleri için de sertifika çıkarılacak. Bu sefer SPK, daha temkinli davranıyor gibi görünüyor… Başarısız ihraçlardan dersler çıkarılmış olmalı ki, vatandaşların ilgisini çekebilecek güçlü bir projeyle ilk ihracı gerçekleştirecekler.
Gayrimenkul sertifikası ihracatının temel amacı iki yönlüdür. İlk olarak, gayrimenkul geliştiricilerine organize piyasalar üzerinden alternatif finansman kaynağı sağlamak… İkincisi ise konut yatırımları için yeterli finansal güce sahip olmayanlara, konut edinme fırsatı sunmak…
Peki sertifika sistemi nasıl işleyecek?
Örneğin, bir projeden ev satın almak istiyorsunuz ancak birikiminiz yeterli değil. Şu anda kredi faizleri de oldukça yüksek… Bankadan kredi alırsanız aylık taksitleri ödeyemez durumda olabilirsiniz. Ancak elimizde 1 milyon TL gibi bir birikim var. Dairenin fiyatı ise 4.5 milyon TL. Bu durumda gayrimenkul sertifikası alımına başvurabilirsiniz. Sonrasında borsadan sertifika toplamaya devam ederek beğendiğiniz dairenin ilan edilen payını toplayabilirsiniz. Yatırımcılar bu menkul kıymeti ikinci elde de alıp satabilecekler.
Önümüzdeki dönemde gayrimenkul sertifikasının, başlıca bir finansman aracı haline gelmesi bekleniyor. Belki de Kur Korumalı Mevduat (KKM) yerine geçebilir…
Kaynak: patronlardunyasi.com