Fiyatı bin lirayı geçti: Zirai don vurgunu!

Zirai Don Felaketi Sonrası Ürün Fiyatları İkiye Katlandı

Son zamanlarda yaşanan zirai don felaketi, fırsatçı tüccarları harekete geçirdi. Geçen yılın mahsül ürünlerinde ve stoktaki ürünlerde fiyatlar son bir ay içinde neredeyse iki katına çıktı. Sarı kuru kayısı, fındık, Antep fıstığı, kuru üzüm ve kuru incir gibi ürünlerde büyük artışlar yaşandı.

Fiyatlarda %50’ye Yakın Artış Gözlemlendi

Sabah gazetesine göre en büyük fiyat artışı kuru kayısıda yaşandı. Bir ay önce 200-250 TL arasında satılan sarı kuru kayısı fiyatı, 400-450 TL seviyelerine çıkarken gün kurusu kuru kayısı ise 300 TL’den 650-700 TL’ye yükseldi. Benzer şekilde kuru üzüm, kuru incir, fındık ve Antep fıstığında da fiyat artışları gözlendi. Çekirdeksiz kuru üzümün kilogram fiyatı 150-250 TL arasında değişirken, bu fiyat 350-450 TL’ye kadar çıktı. Kuru incirin kilogram fiyatı ise 200-300 TL iken 450-550 TL’ye yükseldi. Antep fıstığının kilogram fiyatı ortalama 500-600 TL iken 1.000 TL’yi aşarken, fındık fiyatlarında da yüzde 60’a varan artışlar yaşandı.

“Fiyatlardaki Yükseliş Raflara da Yansıyacak”

Geçen yılın ürünlerinde yaşanan fiyat artışlarının zirai don felaketi bahanesiyle tırmandırıldığını belirten üreticiler, tüccarların depolardaki ürünlere hızlıca zam yaptığını ifade etti. Durumu değerlendiren sektör oyuncuları, “Şu an kuru kayısı piyasada 650 TL iken raflardaki paketli ürünü 350 TL. Bu fiyat farkının raflara da yansıyacağını belirtiyor. Acil olarak tedbir alınmalıdır.”

Arz Düştü, Talep Arttı, Fiyatlar Yükseldi

İstanbul Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakendeciler Derneği (PERDER) Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Güzeldere, “Fiyatlar henüz raflara yansımamış olabilir ancak depolarda fiyat artışı başladı. Fiyatlar arz ve talebe bağlı olarak şekillenir. Arzın azalması ve talebin artması durumunda fiyatlar yükselebilir. Ancak ülkemizde maalesef fırsatçılık da var. Henüz yeni mahsul gelmemişken geçen yılın ürünlerine zam yapıldığını görüyoruz.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Related Posts

TEMU’nun temsilcileri Ticaret Bakanlığına çağrıldı

Çin Halk Cumhuriyeti merkezli e-ticaret platformu TEMU’nun yetkilileri, “Uzaktan İletişim Araçları Yoluyla Piyasaya Arz Edilen Ürünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği” kapsamındaki yükümlülükleri hatırlatılmak üzere Ticaret Bakanlığı’nda toplantıya çağrıldı.

İSO Başkanı Bahçıvan’dan ekonomi yönetimine net mesaj: Sanayicinin gücü tükendi!

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, yüksek faizler ve daralan taleple birlikte sanayi sektörünün alarm verdiğini söyledi. “Sanayicinin artık takati kalmadı” diyen Bahçıvan, ekonomi yönetimini uyararak, belirsizliğin sanayi üzerinde yeni bir stres yelpazesi yarattığını vurguladı.

ABD yaptırımlarının kalkmasının ardından ilk anlaşma: Suriye ve DP World arasında Tartus Limanı için 800 milyon dolarlık imza

ABD yaptırımlarının kalkmasının ardından ilk anlaşma: Suriye ve DP World arasında Tartus Limanı için 800 milyon dolarlık imza

Chery ve BYD’den sonra bir Çinli daha Türkiye’de fabrika kuruyor: Eskişehir’e kurulacak

BYD ve Chery’nin ardından Çinli otomobil markası SWM Motors da Türkiye’de üretime başlıyor. Eskişehir’de kurulacak fabrika, Türkiye’nin otomotiv sektöründeki önemini artıracak.

Altın alacaklar dikkat! Barkod geliyor

Düğün sezonun yaklaşmasıyla birlikte kuyumcularda hareketlilik hız kazandı. Kuyucumlar sahte altın konusunda uyarılarda bulunurken, Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Timuçin Sönmez, “Oda olarak barkod sistemiyle ilgili bir çalışma …

SGK uzmanından kritik uyarı: Her ay 7 bin lira kaybedeceksiniz!

SGK Uzmanı İsa Karakaş, işçilerin 2025 yılı itibarıyla kıdem tazminatı tavanındaki artışı yakından takip etmeleri gerektiğini belirtti. Karakaş, bu değişikliğin özellikle yüksek maaşlı işçiler için önemli bir fark yaratacağını vurguladı.