Bankalardan faiz ayarı! Mevduatta oranlar değişti: İşte 1 milyon liranın getirisi

Merkez Bankası’nın parasal sıkılaşma adımlarının sonucunda artan faiz oranları son zamanlarda bir miktar geriledi. Özel bankalarda mevduata ödenen faizler yüzde 60 seviyelerine dayandıktan sonra düşüş gösterdi. Şu anda bankalarda faiz oranları yüzde 50-55 aralığında değişiyor. Peki düşüşün sebebi ne? 1 milyon TL’si olan aylık ne kadar kazanıyor?

Konuyla ilgili merak edilenleri milliyet.com.tr’ye açıklayan Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, şu ifadeleri kullandı: “Merkez Bankası tarafından açıklanan istatistiklere göre mevduat faizleri bir miktar geriledi. Bunun başlıca temel noktası Merkez Bankası’nın aldığı önlemler, depo alım ihaleleridir. Son dönemde döviz kredilerinde büyüme oranı yüzde 2’lere kadar sınırlandırıldı. Eğer bankalar bu sınırı aşarsa yıl boyunca zorunlu karşılık ayırmak durumunda.

Şu anda mevduatlarda bir miktar gerileme var. Bankalarda mevduat faizleri yüzde 60 seviyelerine dayanmıştı, faiz oranları gerileme gösterdi. Bankalarda TL likidite fazlası söz konusu. Merkez Bankası depo alım ihaleleri ile piyasadaki likidite fazlasını çekiyor.

IŞTE MEVDUAT FAİZLERİNDEKİ DÜŞÜŞÜN ASIL NEDENİ

Mevduat faizlerindeki düşüşün asıl sebebi doların artık daha fazla kazandırmamasıdır. 31 Mart seçimlerinden sonra 2 aylık süreçte dolarda kıpırdanma olmadı. Enflasyonun altında bir getiri sundu. Burada TL’ye yönelme var. TL varlıklar daha fazla olduğu için bankaların TL bulma güdüsü azalıyor. O yüzden mevduat faizlerini çok fazla yükseltmiyorlar. Bankalar kendi karlarını maksimize edebilmek için TL mevduat faizlerini bir miktar geri çekti.

1 MİLYON TL PARASI OLAN NE KAZANIYOR?

Şu anda bankalar 1 milyon TL için 32 gün vadede 40 bin TL ile 45 bin TL arası ödeme yapıyor. Bu stopajdan sonra net tutardır.

FAİZLER DAHA DA ARTAR MI?

Politika faizi yüzde 50 seviyelerinde sabit tutuldu. Mayıs ayı enflasyonu önümüzdeki ay açıklanacak. Enflasyonda istenilen düzeyde bir aylık azalış olmazsa tekrardan politika faizi artabilir. Ben piyasada faiz oranlarının yeterli seviyede olduğunu düşünüyorum. Merkez Bankası önemli bir değişiklik olmazsa faiz artışına gitmeyecektir.

‘ORTA VE UZUN VADEDE PARASINI MEVDUATA BAĞLAYANLAR İÇİN FIRSAT’

Mevduat faizlerinde kısa zamanlı olarak bir düşüş meydana geldi. Bu orta vade ve uzun vadede parasını mevduata bağlayanlar için fırsattır. Döviz bu yıl kaybettirecektir. Vatandaşlar dolardan TL’ye dönmezse zarar edecektir. Şu anda TL’nin reel getirisi yüksek. 32 gün vade yerine şu anda paranızı 3-6-9-12 aylık bir sürede mevduata bağlarsanız getiriniz daha da yükselir.

‘CİDDİ YABANCI GİRİŞİ SÖZ KONUSU’

Merkez Bankası’nın aldığı önlemler işe yarıyor. Ciddi yabancı girişi söz konusu. Ekonomideki kırılganlıklar ortadan kalkmaya başladı. Vatandaşların eğer dolar cinsi ödemesi yoksa ve tasarruf amacıyla dolar tutuyorsa TL’ye geçmelerini tavsiye ederim. Yabancı yatırımcılar TL’nin yüksek getirisinden faydalanmak için ülkemize girmeye başladı.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir