Bakan Şimşek ‘zırt pırt revize edemeyiz’ demişti: Enflasyon tahminleri kaç kez değişti?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten Önemli Açıklamalar

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı canlı yayında önemli açıklamalarda bulundu. New York’taki temaslarının verimli geçtiğini belirten Bakan Şimşek, kredi derecelendirme kuruluşları ve büyük yatırımcılarla yapılan görüşmelerin de faydalı olduğunu vurguladı.

Büyüme Süreci ve Enflasyonla İlgili Öncelikler

Enflasyonu düşürme öncelikleri olduğunu vurgulayan Şimşek, “Enflasyonu düşürmek birinci önceliğimiz, bu konuda irade değişikliğimiz yok” dedi. Yatırımcıların, içerideki siyasi gelişmelere karşı programın dayanıklılığını sorguladığını belirten Bakan Şimşek, buna rağmen programa güçlü bir destek olduğunu iddia etti.

Global ölçekte risk iştahındaki azalma nedeniyle Türkiye’den fon çıkışlarının arttığını belirten Şimşek, Türkiye’nin büyüme için dış talebe daha az bağımlı olduğunu belirtti. Ayrıca, büyüme sürecinin geçici olarak yavaşlayabileceğini ancak orta-uzun vadede güçlü bir büyüme perspektifine sahip olduklarını dile getirdi.

Enflasyon Beklentileri ve Revizeler

Şimşek, ekonomik programın hedeflerine ilişkin soru işaretleri olmadığını vurgulayarak, “OVP’de hedefler var. Büyük oranda tutacağını düşünüyoruz. Biz yatırım bankası değiliz, devletiz. Zırt pırt rakam revize edemeyiz” dedi.

Bakan Şimşek, enflasyon tahminleri konusunda yapılan revizeleri de ele aldı. 17 Eylül 2024’te katıldığı bir programda, “2025’in sonunda enflasyonu yüzde 20’nin altına indirebileceğimize samimi şekilde inanıyorum” ifadelerini kullanmıştı. Ancak, 2024 Kasım ayında 2025 yılı için yüzde 21 olarak belirlenen enflasyon tahmini kısa sürede revize edildi. Son olarak enflasyon beklentilerinin yüzde 27,1’e yükseldiği belirtildi.

2025 yılının ilk üç ayında toplam enflasyon yüzde 10.05 olarak gerçekleşti. Resmi tahminlere göre yıl sonu enflasyon beklentisi ise yüzde 24 seviyesinde. Bu hedefe ulaşılabilmesi için yılın kalan dokuz ayında enflasyonun toplamda yüzde 12.66 olması gerekmektedir.

Related Posts

Ekonomik göstergeler Güney Afrika’da alarm veriyor

Güney Afrika’da ekonomik görünümün önemli bir barometresi olan bileşik öncü göstergeler endeksi, Mayıs 2025’te bir önceki aya göre yüzde 1,3 oranında düşüş gösterdi. Nisan ayı verisi ise yukarı yönlü revize edilerek yüzde 0,6’lık bir gerileme olarak …

Perakende devleri bir bir kapanıyor: İflaslar peş peşe geldi, 700 mağazası kapandı

Perakende sektörü, son iki yılda art arda gelen iflaslar ve kapanan mağaza zincirleriyle büyük bir dönüşüm süreci yaşıyor. Artan enflasyon, kira maliyetleri, borç faizlerindeki yükseliş ve perakende hırsızlıkları, sektörde çok sayıda büyük markanın kapanmasına neden oldu.

Ordu’da Fındık Rekoltesi Yüzde 70 Düştü

Ordu’da fındık rekoltesi, nisan ayındaki zirai don nedeniyle %70 azalarak 64 bin tona düştü.

Antalya-Isparta Yoluna Yeni Asfalt

Antalya-Isparta yolunda asfaltlama çalışması yapılarak konfor arttırıldı; yayla yolları yenileniyor.

KTB Üyelerine Ücretsiz TSE Sertifikalı Eğitim

Kayseri Ticaret Borsası, uluslararası rekabet gücünü artırmak için ücretsiz eğitim seferberliği yapıyor.

Gram altın rekora koşuyor ons tetikte… Borsa, dolar, euro ve sterlinde son durum

Ons altın, ticaret görüşmeleri ve merkez bankalarının kararları öncesi yatay seyrediyor. Gram altın ise döviz kurlarındaki volatilitenin etkisiyle rekor sınırında hareke ediyor… Borsa güne yükseliş ile başlarken; dolar, euro ve sterlin yatay seyirde.