Kentsel dönüşümde yeni düzenleme: Teminat oranı düşürüldü

Kentsel Dönüşümde Teminat Oranı Düşürüldü

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, riskli alanlarda, rezerv yapı alanlarında ve riskli yapıların bulunduğu parsellerde yürütülecek kentsel dönüşüm uygulamalarında teminat oranını yüzde 10’dan yüzde 6’ya düşürdü. Bu değişiklik Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı ve 6306 sayılı kanunun uygulama yönetmeliğinde yapıldı.

Yönetmelik doğrultusunda, kentsel dönüşüm uygulamaları yürütecek gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerin Bakanlığa ödeme zorunluluğu olan teminat oranı mevcut imar planı veya teklif imar planına göre hesaplanan yapı inşaat alanı üzerinden belirleniyor.

Önceden uygulanan yüzde 10’luk teminat oranı yüzde 6’ya indirildi. Bu kapsamda, riskli yapının bulunduğu parsellerde, yapım işini üstlenen yapı müteahhidince yapı ruhsatı alınmadan önce yaklaşık maliyet bedelinin yüzde 6’sı kadar teminatın verilmesi zorunlu hale getirildi.

Kentsel Dönüşümde Teminat Oranı Ne Anlama Geliyor?

Riskli yapının bulunduğu parsellerde gerçek ve özel hukuk tüzel kişiler tarafından uygulama yapılıyorsa, yapım işini üstlenen yapı müteahhidinin yapı ruhsatı almadan önce yaklaşık maliyet bedelinin yüzde 6’sı kadar teminat vermesi gerekiyor.

Ne Zaman Teminat Verilmesi Zorunlu Değil?

Tek parselde bir bodrum katı dışında, en fazla iki katlı ve toplam yapı inşaat alanı 500 metrekareyi aşmayan yapılar için parsel malikinin kendi yapısını inşa ettiği durumlarda, yapı ruhsatı alınması sürecinde yapı yaklaşık maliyet bedelinin yüzde 6’sı kadar teminat verilmesi gerekmiyor. Ancak inşaat tamamlanmadan üçüncü şahıslara satış yapılmamalı ve tapu kaydında belirtilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir