DİSK-AR: ‘Enflasyon hala çok yüksek, fiyat artışları devam ediyor’

TÜRKİYE’DE ENFLASYON RAPORU: DİSK-AR’DAN AÇIKLAMA

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi, (DİSK-AR), Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan nisan ayı enflasyon verilerine ilişkin raporunu paylaştı.

Rapora göre, enflasyondaki artış hızında baz etkisi nedeniyle bir yavaşlama görülse de fiyatların hala arttığı ve özellikle dar gelirli kesimleri derinden etkilediği vurgulandı. “Fiyat artış hızındaki düşüş, fiyatların düşüşü anlamına gelmiyor” denildi.

Gıda fiyatlarının genel ortalamadan çok daha hızlı arttığı belirtilen raporda, bu durumun özellikle düşük gelir gruplarını daha fazla etkilediği ifade edildi. Raporda, “TÜİK, halkın hissettiği enflasyon oranı ve beklenen enflasyonu da dikkate alarak yeni veriler yayımlamalıdır. Ayrıca gelir gruplarına göre enflasyon farklılıkları da açıklanmalıdır.” değerlendirmesi yapıldı.

”HİSSEDİLEN ENFLASYON RESMİ VERİLERİN ÜZERİNDE”

Raporda, TÜİK’in madde sepeti fiyatlarını Haziran 2022’den bu yana açıklamadığı ve bu durumun resmi enflasyon verilerine olan güvensizliği artırdığı belirtildi. Raporda, “TÜİK’in tartışmalı enflasyon verilerine göre bile Türkiye’de enflasyon yüksek seviyede devam ediyor” denildi.

2023 yılında hissedilen enflasyonun açıklanan resmi enflasyonun yaklaşık iki katı olduğu belirtilen raporda, TÜİK’in Tüketici Eğilim Anketi’nden elde ettiği “hissedilen ve beklenen enflasyon” verilerini paylaşması gerektiği vurgulandı. Ayrıca, yıllık enflasyon ile 12 aylık ortalamalara göre hesaplanan enflasyon oranı arasındaki farkın açıldığına dikkat çekildi.

Raporda, Temmuz 2024’e kadar ortalamalara göre enflasyon oranının yıllık enflasyonun üzerinde seyrettiği ancak Nisan 2025 itibarıyla yıllık enflasyonun 10,9 puan gerisine düştüğü belirtildi. “Enflasyonla mücadele sadece rakamlarla değil, gelir adaletsizliği ve fiyat artışlarından en çok etkilenen kesimlerin korunmasıyla mümkündür” ifadelerine yer verildi.

Related Posts

Ekonomik göstergeler Güney Afrika’da alarm veriyor

Güney Afrika’da ekonomik görünümün önemli bir barometresi olan bileşik öncü göstergeler endeksi, Mayıs 2025’te bir önceki aya göre yüzde 1,3 oranında düşüş gösterdi. Nisan ayı verisi ise yukarı yönlü revize edilerek yüzde 0,6’lık bir gerileme olarak …

Perakende devleri bir bir kapanıyor: İflaslar peş peşe geldi, 700 mağazası kapandı

Perakende sektörü, son iki yılda art arda gelen iflaslar ve kapanan mağaza zincirleriyle büyük bir dönüşüm süreci yaşıyor. Artan enflasyon, kira maliyetleri, borç faizlerindeki yükseliş ve perakende hırsızlıkları, sektörde çok sayıda büyük markanın kapanmasına neden oldu.

Ordu’da Fındık Rekoltesi Yüzde 70 Düştü

Ordu’da fındık rekoltesi, nisan ayındaki zirai don nedeniyle %70 azalarak 64 bin tona düştü.

Antalya-Isparta Yoluna Yeni Asfalt

Antalya-Isparta yolunda asfaltlama çalışması yapılarak konfor arttırıldı; yayla yolları yenileniyor.

KTB Üyelerine Ücretsiz TSE Sertifikalı Eğitim

Kayseri Ticaret Borsası, uluslararası rekabet gücünü artırmak için ücretsiz eğitim seferberliği yapıyor.

Gram altın rekora koşuyor ons tetikte… Borsa, dolar, euro ve sterlinde son durum

Ons altın, ticaret görüşmeleri ve merkez bankalarının kararları öncesi yatay seyrediyor. Gram altın ise döviz kurlarındaki volatilitenin etkisiyle rekor sınırında hareke ediyor… Borsa güne yükseliş ile başlarken; dolar, euro ve sterlin yatay seyirde.